OPLEIDINGEN

Opleiding technieken voor het verplaatsen van patiënten

In de gezondheidssector kunnen het transport en de verplaatsing van patiënten leiden tot rugklachten bij het personeel. CESI biedt een opleiding aan in de juiste technieken om patiënten te verplaatsen en in de ergonomie van lichaamshoudingen.

De opleiding begint met een opfrissing van de theorie: anatomie, biomechanica van de lendenwervel, pathologieën van de ruggengraat en verzwarende factoren. Daarna legt de opleider van CESI aan de hand van bewegingsleer de principes uit van fysieke veiligheid en krachten sparen, specifiek gericht op de dagelijkse activiteiten. Hij leert de basishoudingen aan en toont hoe lasten te behandelen met behulp van de technische en mechanische hulpmiddelen die de instelling ter beschikking stelt. Hij focust ook op het manueel verplaatsen van patiënten: in een bed, in een zetel, op de grond, langs de trap of geïmproviseerde verplaatsingen in moeilijke omstandigheden.

Tijdens deze opleiding leert het verzorgend personeel nieuwe bewegingen aan in optimale omstandigheden, met de mogelijkheid om de rol van patiënt te spelen en zo zelf de geboden hulp te ervaren. Nadien krijgt iedereen een samenvatting van de aangeleerde technieken. Deze opleiding is gebaseerd op de Paul Dotte-methode en is opgebouwd rond verschillende principes, zodat de deelnemers de aangeleerde technieken efficiënt onthouden.

 

Duur : 3 dagen
Bestemd voor : verzorgend personeel
   
   
   

 

 

Aanvraag offerte
CESI