OPLEIDINGEN

Opleiding van “contactpersonen” technieken voor van patiënten

In de gezondheidssector kunnen het transport en de verplaatsing van patiënten en lasten leiden tot rugklachten bij het personeel. CESI biedt een programma aan, dat interne instructeurs ("train the trainers") opleidt in de juiste technieken om patiënten te verplaatsen en in de ergonomie van lichaamshoudingen.

De opleiding begint met een opfrissing van de theorie: anatomie, biomechanica van de lendenwervel, pathologieën van de ruggengraat en verzwarende factoren. Daarna legt de opleider van CESI aan de hand van bewegingsleer de principes uit van fysieke veiligheid en krachten sparen, specifiek gericht op de dagelijkse activiteiten. Hij leert de basishoudingen aan en toont hoe lasten te behandelen met behulp van de technische en mechanische hulpmiddelen die de instelling ter beschikking stelt. Hij focust ook op het manueel verplaatsen van patiënten: in een bed, in een zetel, op de grond, langs de trap of geïmproviseerde verplaatsingen in moeilijke omstandigheden.

Bovendien leren de deelnemers de grondbeginselen van interne communicatie en groepsmanagement. Een praktische training dus, voor de toekomstige interne "trainers". Zij krijgen tot slot ook voorstellen om de problematiek van het behandelen van lasten en patiënten in de instelling te observeren, te analyseren en te verbeteren. Deze opleiding is gebaseerd op de Paul Dotte-methode en is opgebouwd rond verschillende principes, zodat de deelnemers de aangeleerde technieken efficiënt onthouden.

 

Duur : 3 dagen
Bestemd voor : verplegend personeel, leidinggevend personeel in de zorgsector, gespecialiseerde opleiders, helpers voor thuiszorg en animatiepersoneel.
   
   
   
Aanvraag offerte
CESI