THEMA
Preventie van muskulo-skeletale aandoeningen ter hoogte van de rug en de bovenste ledematendie kunnen ontstaan bij het vervoer en verplaatsen (heffen en tillen) van lasten en patiënten. Opleiding in de ergonomische aspecten, specifiek voor de zorgsector.
DOELSTELLINGEN
Aanleren van technieken om patiënten te verplaatsen en te begeleiden op een manier die veilig is voor de rug.
PROGRAMMA
- Theoretische opfrissing van de anatomische kennis van de wervelkolom en het perifere spierstelsel, de biomechanica van lichaamsbewegingen, de reële behoeften van patiënten om zich te bewegen en de waargenomen pathologische gebreken...
- Sensibilisering over preventie van problemen met spieren en beendergestel bij langdurig aangehouden houdingen, repetitieve bewegingen (met of zonder inspanning) en het hanteren van lasten en patiënten.
- De principes van fysieke veiligheid en vermindering van inspanningen met specifieke opleiding over bewegingen en daarnaast een praktische toepassing op dagelijkse activiteiten.
- Het praktische gedeelte gebruikt de CESI-methode, die gebaseerd is op observatie en reflectie door de deelnemers om technische verbeteringen van hun hanteertechnieken te vinden.
Efficiënte faciliteringstechnieken worden voorgesteld om elke beweging te voorkomen die de patiënt of de zorgverstrekker kunnen verwonden.
Ze omvat het aanleren van manuele verplaatsingstechnieken van de patiënten: op een bed, in een stoel, op de vloer, op de trap, naast geïmproviseerde verplaatsingen in moeilijke omstandigheden.
Er wordt ook gefocust op het gebruik van de beschikbare manuele en technische hulpmiddelen.
METHODE
Het onderricht is opbouwend met talrijke praktische situationele oefeningen.
Elke deelnemer probeert zich de juiste vragen te stellen:
DOELPUBLIEK
Verplegend personeel, gespecialiseerde opleiders, helpers voor thuiszorg en animatiepersoneel.
INTERVENTIEPLAATS
In het bedrijf zelf of in de lokalen van CESI (interbedrijvenopleiding).
BIJSCHOLING
Een jaarlijkse bijscholing wordt ter plaatse aangeboden waarbij de cursist in identieke omstandigheden als het personeel werkt: de ruimte, het materiaal, de patiënt.
De opleiding verloopt geleidelijk en is vereenvoudigd zodat iedereen de efficiëntie van preventie kan ervaren op zijn of haar werkpost.