OPLEIDINGEN

Omgaan met fysieke agressie: module perfectionering

THEMA

Beheersing van fysieke agressie.

 

DOELSTELLINGEN

  • Deel «Communicatie»: faciliteren van het verwerven van basiskennis om verbale agressie te voorkomen en er efficiënt mee om te gaan.
  • Deel «Fysiek»: het doel van de opleiding is om een instrument voor veilige fysieke beheersing aan te reiken wanneer zich een daad van agressie voordoet, en verbaal en non-verbaal te blijven communiceren met respect voor het wettelijke, institutionele en professionele kader.

 

PROGRAMMA

Inhoud van de opleiding:

  • Idealiter een bezoek vooraf organiseren om de context van de vraag goed te begrijpen, de risicoanalyse uit te voeren (onder meer de inrichting van infrastructuur...), het profiel van de betrokken werknemers te bepalen en de best aangepaste opleiding te kiezen en te finetunen.

Na dit bezoek wordt een verslag opgesteld met de historiek van het bezoek, eventuele opties voor een oplossing, een samenvatting van de opleiding. Totale duur: een halve dag.

  • Opleidingssessie: module van een volledige dag, met 2 trainers, per groep van maximaal 6 personen. Na een korte rondvraag introduceert de trainer de basisbegrippen met betrekking tot omgaan met agressie:

- Wettelijk kader.
- Risicofactoren die tot agressieve handelingen kunnen leiden.
- Ontwikkeling van een crisis.
- Hoe beter omgaan met agressie?

  • Na dit theoretische gedeelte geeft de trainer de deelnemers meer uitleg over hoe evenwichtig te blijven en over het begrip lichaam in de ruimte. Vervolgens worden de verschillende technieken voor vermijden, ontwijken, bevrijden en overmeesteren (op de grond of in afzondering) uitgelegd.

Deze technieken beogen een pijnloze interventie met respect voor de fysieke integriteit van de agressieve persoon. Het leerproces wordt geoptimaliseerd door de technieken te laten evolueren van individuele naar collectieve modus.

 

METHODE

Interactieve opleiding. De technieken zijn gebaseerd op verschillende methoden en de opleiding is vooral praktijkgericht. Twee trainers nemen de opleiding op zich.

 

DOELPUBLIEK

Instellingen die zich willen toeleggen op de preventie van agressie, personeel geconfronteerd met agressie (ziekenhuizen, rusthuizen, scholen...).

 

INTERVENTIEPLAATS

In het bedrijf zelf.

Aanvraag offerte
CESI