Publié le 25·04·2022

Preventie van brandrisico’s

Volgens de Statistieken van de Belgische Hulpverleningszones 2020 werd 14% van de brandweerinterventies in 2020 veroorzaakt door brand.

De codex over het welzijn op het werk besteedt een volledige titel aan brandpreventie door werkgevers te verplichten een consistente aanpak in te voeren voor de preventie van brand op de werkplek. 

In 2020 waren er 731 brandweerinterventies in industriële context

De aanpak voor brandpreventie begint met de verplichting om een risicoanalyse uit te voeren over het brandrisico in de onderneming.

Op basis van die risicoanalyse dient de werkgever de materiële en organisatorische preventiemaatregelen te nemen om:

  • Brand te voorkomen
  • In te staan voor de veiligheid en snelle evacuatie van de aanwezige personen
  • Elke beginnende brand vlug en doelmatig te bestrijden
  • De schadelijke gevolgen van een brand te beperken
  • De interventie van de hulpdiensten te vergemakkelijken

Een verbintenis van middelen maar vooral van resultaten

Dit zijn een aantal verplichtingen waaraan de werkgever moet voldoen:

  • Een brandbestrijdingsdienst opzetten
  • De gevaren elimineren of de risico’s beperken verbonden met de aanwezigheid van ontvlambare of brandbare stoffen
  • Beschikken over voldoende evacuatiewegen en nooduitgangen die vrij zijn, toegankelijk en duidelijk aangeduid; dat vereist ook noodverlichting, signalisatie, evacuatieplannen, evacuatieoefeningen
  • Beschikken over voldoende aangepaste middelen voor bescherming en brandbestrijding die goed aangeduid, toegankelijk, gecontroleerd en onderhouden zijn
  • Een interventiedossier opmaken bestemd voor de hulpdiensten
  • Een intern noodplan opmaken
  • Een brandpreventiedossier opmaken
  • De werknemers opleiden en op de hoogte houden
  • De activiteiten van externe ondernemingen beheren

CESI kan u advies geven en begeleiden bij uw brandpreventieplan.

De brandbestrijdingsdienst organiseren en opleiden

There is no English translation for this product ​Cette formation destinée aux membres du service de lutte contre l'incendie a pour objectif d'aborder les notions de base sur la nature, la propagation d'un feu, l'utilisation des équipements, ainsi que les modes d'évacuation.Elle est dispensée pour les équipiers de première intervention ou les stewards d'évacuation.

Benadering van risicoanalyse voor brand : ISZBRA en ARIS© BRAND

Dankzij deze eerste stap om het brandrisico te beheren is het mogelijk de veiligheid te verzekeren, een snelle en veilige evacuatie van de aanwezige personen op de werkplek te organiseren, een beginnende brand te bestrijden en de gevolgen ervan te beperken, alsook de interventie van de hulpdiensten te faciliteren.

Intern noodplan bij brand uitwerken

Het doel van deze taak is om alle kennis omtrent snelle interventie bij een beginnende brand in één document te verzamelen en een intern noodplan op te maken.

Een evacuatieoefening uitvoeren

Deze module voorziet een evacuatieoefening en maakt het mogelijk om zo’n procedure te ontwikkelen als er nog geen is. Op termijn kan een verslag worden geschreven met alle observaties en voorstellen ter verbetering van de evacuatieprocedure van uw onderneming in geval van nood.

Evacuatieplannen bij brand uitwerken

Dankzij deze module krijgt uw onderneming hulp bij de opmaak van de plannen voor een snelle en efficiënte evacuatie in overeenstemming met de wettelijke vereisten.

Het voltallige personeel sensibiliseren rond het risico op brand

Deze informatiemodule over brandrisico voor al uw personeelsleden maakt de deelnemers bewust van hun rol in het dagelijkse beheer van het brandrisico binnen hun organisatie. In deze opleiding leren ze wat brand is en hoe de kantoren zo snel mogelijk en volledig veilig geëvacueerd kunnen worden.

Beheersing van accurisico’s

Deze analyse helpt u ongevallen te voorkomen bij de hantering, het opladen, het onderhoud en de opslag van de batterijen van uw elektrisch apparatuur. Onze preventieadviseurs staan u bij om op te treden bij brand of explosie en om de gevolgen ervan te beperken.

Meer producten

Wettelijke referenties

Codex over het welzijn op het werk – Boek III, titel 3 – Brandpreventie op de arbeidsplaatsen