Publié le 12·04·2022

Beeldschermwerk en telewerk

Beeldschermwerk behoort tot de dagelijkse realiteit van vele werknemers in België. Het beïnvloedt de levenskwaliteit op het werk en ligt aan de oorsprong van vele stoornissen, zoals musculoskeletale aandoeningen (spierpijn, peespijn, gewrichtspijn aan rug of bovenste ledematen), vermoeidheid aan de ogen, problemen met de bloedsomloop

Om deze risico’s verbonden met beeldschermwerk te voorkomen is het nodig om een preventiestrategie op te bouwen.

Sinds de gezondheidscrisis en de toename van telewerk zijn daar nog andere stoornissen bijgekomen, zoals gemis aan samenzijn en isolement, toegenomen arbeidsduur, organisatorische zorgen… 
De redenen waarom deze stoornissen ontstaan moeten opgespoord worden. Want langdurig slechte houdingen, ontbrekend, niet goed aangepast of afgesteld materiaal, een storende licht- of geluidsomgeving kunnen de vastgestelde problematiek in de hand werken. Bij telewerk kunnen de beperkte tijd voor verplaatsingen en pauzes, het gebrek aan voeling met de onderneming, het team of de hiërarchie ook stoornissen veroorzaken bij de werknemer.
Om deze risico’s verbonden met beeldschermwerk te voorkomen is het nodig om een preventiestrategie op te bouwen. CESI kan u op verschillende vlakken begeleiden: 

Specifiek voor beeldschermwerk en preventie van MSA:

  • Advies over de inrichting van de beeldschermwerkpost
  • Werknemers bewust maken van de risico’s die verband houden met werken op een scherm

Specifiek voor telewerk: 

  • Begeleiding bij het invoeren van telewerk
  • Opleiding voor het management: werknemers meer motiveren voor telewerk / de cohesie van een team bevorderen op afstand / delegeren op afstand
  • Werknemers bewust maken van werkgerelateerde risico’s
  • Ergonomische analyse van de werkposten thuis

Mensen die aan beeldschermwerk doen hadden al sterk te kampen met musculoskeletale aandoeningen. Naar aanleiding van de gezondheidscrisis en de veralgemening van telewerk blijkt uit bepaalde studies dat deze aandoeningen aan de rug en de nek nog met 10% zijn toegenomen. Er werd globaal een verslechtering van het welzijn van de werknemers waargenomen.

In België hebben meer dan 50 % van de mensen aan telewerk gedaan tijdens de gezondheidscrisis. De helft van die mensen werken op een specifieke plek. De helft daarvan heeft zijn werkpost heringericht en aangepast. Maar dat is dus lang niet iedereen. Opmerkelijk is dat de fysieke klachten (MSA) in de helft van de gevallen te maken hebben met een slechte zithouding voor het scherm en een gebrek aan beweging in de loop van de dag. Aangezien telewerk van nu af aan deel zal uitmaken van onze werkrealiteit – hoewel het sterk aanbevolen is om het niet meer dan 2 dagen per week te doen – is het belangrijk om aan al die aspecten te werken en de werknemers en werkgevers te sensibiliseren.

Ons aanbod Beeldschermwerk en telewerk

De gezondheid van reizende werknemers garanderen

U wilt zorgen voor de gezondheid van uw werknemers die voor beroepsdoeleinden[…]

Preventieve gezondheidsbalans opmaken ESSENTIAL +35

U wilt een preventief gezondheidsbeleid voeren dat sensibiliseert rond individuele risicofactoren in[…]

Preventieve gezondheidsbalans opmaken PREMIUM +45

U wilt een preventief gezondheidsbeleid voeren dat sensibiliseert rond individuele risicofactoren in[…]

Basisopleiding voor preventieadviseur niveau III

De codex welzijn op het werk duidt de werkgever aan als verantwoordelijke welzijn in zijn onderneming. In kleine ondernemingen die geen preventieadviseur niveau II of I hebben, zal deze opleiding PA niveau III, die gespreid is over 6 dagen, de werkgever of elke persoon die bij de uitvoering van zijn/haar werk geconfronteerd wordt met de organisatie van welzijn, alle vereiste basisprincipes bijbrengen.

Eerste hulp voor aangeduide personen

Deze opleiding van zes uur is voornamelijk bestemd voor ondernemingen met beperkte risico’s. Hiermee verwerven de werknemers de basiskennis en vaardigheden (gebruik van de verbanddoos, verwittigen van de geschikte hulpdiensten enz.). In grotere ondernemingen kunnen aangeduide personen de ervaren hulpverleners ook te hulp schieten.

Basiscursus bedrijfseerstehulp

Als werkgever bent u verplicht om hulpmiddelen te voorzien op maat van uw onderneming. Dankzij deze opleiding heeft u een of meerdere hulpverleners ter beschikking die beschikken over de nodige basiscompetenties om snel en efficiënt te reageren wanneer iemand onwel wordt of wanneer er een ongeval gebeurt. Na deze basisopleiding van drie dagen ontvangt u een EHBO-brevet.

Bijscholing bedrijfseerstehulp

Dankzij deze opleiding van minstens vier uur onderhouden de hulpverleners hun basiskennis en -vaardigheden die ze verwierven tijdens de basisopleiding en blijven ze op de hoogte van de evolutie, nieuwigheden (wetgeving, methoden ...) wat betreft eerste hulp, zoals de Codex voor welzijn op het werk dat eist. De deelnemers krijgen een bijscholingsattest.

Initiation aux gestes qui sauvent en milieu professionnel

In deze opleiding verwerven uw medewerkers de basiskennis en-vaardigheden om te beoordelen hoe ernstig bepaalde verwondingen zijn en om efficiënt en gepast eerste hulp te verlenen in afwachting van de gespecialiseerde hulpverleners. Medewerkers ontvangen een aanwezigheidsattest na de opleiding (vier uur of acht uur).

Vertrouwenspersoon: een scharnierfunctie bij het beheer van psychosociale risico's

In deze opleiding verwerft u de onontbeerlijke kennis, knowhow en sociale vaardigheden om op efficiënte en rustige wijze de functie van vertrouwenspersoon uit te oefenen: theoretische begrippen, elementen uit de wetgeving, het houden van gesprekken, psychosociale interventietechnieken.

Meer producten

Ontdek onze verschillende ondersteuning voor telewerken

Meer hulpmiddelen

Wettelijke referenties

  • Codex Welzijn op het werk – Boek I – Algemene beginselen
  • Codex Welzijn op het werk – Boek III – Arbeidsplaatsen
  • Codex Welzijn op het werk – Boek VIII– Ergonomische beperkingen