Publié le 25·04·2022

Kwaliteit van de binnenlucht

Hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie, ademhalingsproblemen, besmettingen met het coronavirus… ze kunnen allemaal te maken hebben met een slechte kwaliteit van de binnenlucht.
Volgens de WHO hebben wereldwijd 4,2 miljoen vroegtijdige overlijdens in 2012 te maken met de kwaliteit van de binnenlucht, dat is 1 overlijden op 8.

 

Luchtkwaliteit op de werkplek

De luchtkwaliteit van werkruimten hangt af van twee parameters, enerzijds de verluchting en anderzijds de bronnen van verontreiniging aanwezig in het gebouw of in de omgeving.

Wij brengen gemiddeld 80% van onze tijd binnen door, dat is 19 uur per dag, en dan vooral op het werk (ADEME, 2015). En die binnenlucht is tot 15 keer meer vervuild dan de buitenlucht (Website Leefmilieu Brussel, “De impact van luchtkwaliteit op de gezondheid”).

De luchtkwaliteit van werkruimten hangt af van twee parameters, enerzijds de verluchting en anderzijds de bronnen van verontreiniging aanwezig in het gebouw of in de omgeving. De verontreinigende stoffen in de binnenlucht kunnen onder meer afkomstig zijn van kantoormateriaal, bouwmaterialen, luchtvochtigheid, schimmelgroei, werken die aan de gang zijn en het gebruik van onderhoudsproducten.

De gevolgen van een slechte kwaliteit van de binnenlucht zijn onder meer prestatieverlies als gevolg van hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, ademhalingsproblemen, enz. Verluchting kan ook een rol spelen bij de overdracht van ziekten zoals covid-19.

De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemers op hun werkplek in een binnenlucht van goede kwaliteit kunnen vertoeven. Daartoe is een globale aanpak onmisbaar in samenwerking met de preventieadviseur arbeidshygiëne en dit met volgende stappen:

  • Identificatie van mogelijke bronnen van verontreiniging via documentair onderzoek en waarnemingen in de lokalen en de omgeving,
  • Uitvoering van analyses en metingen indien vereist,
  • Hulp bij het kiezen van de metingen en voorstel van een actieplan om de luchtkwaliteit in de werkruimten te verbeteren,
  • Sensibilisering van de werknemers rond deze problematiek.

Zorg voor de luchtkwaliteit

Meer producten

Wettelijke referenties

Codex welzijn op het werk – Boek III – Arbeidsplaatsen, Titel 1.- Basiseisen betreffende arbeidsplaatsen, Hoofdstuk IV.- Luchtverversing