Publié le 06·07·2022

Eerste hulp verstrekken in de onderneming

Elk jaar zijn tal van werknemers het slachtoffer van ongevallen of onpasselijkheden op de werkplek ondanks preventie-inspanningen vooraf. De risico’s voor de werknemer om in een noodsituatie te verzeilen zijn reëel.

Snel reageren bij een ongeval

De codex welzijn voorziet dat dit kan gebeuren en verplicht de werkgever om middelen in te zetten om het slachtoffer snel en efficiënt op te vangen.

De opleiding van een team industriële hulpverleners maakt deel uit van die verplichting. Zij zijn de eerste interveniënten in de hulpverleningsketen.

Onze trainers zijn zich bewust van het belang van deze opleiding. Die moet de deelnemers ervaring bijbrengen om in de beste omstandigheden te reageren op een onvoorziene situatie en tegelijk de integriteit van de interveniënt te waarborgen.

Eenvoudige gebaren en heldere boodschappen kunnen het verschil maken. De trainingen zijn dus bedoeld om de hulpverleners alle reflexen aan te leren om hun opdracht tot een goed einde te brengen.

Een inschatting maken, het slachtoffer in de juiste positie plaatsen, de hulpdiensten correct oproepen, de eerste hulp toedienen, een hartmassage uitvoeren, een defibrillator kunnen gebruiken, snel reageren bij verkeerd slikken: dat zijn enkele voorbeelden die wijzen op het belang van de eerstehulpverlener in de onderneming.

Opleidingen en diensten in industriële hulpverlening

Eerste hulp voor aangeduide personen

Deze opleiding van zes uur is voornamelijk bestemd voor ondernemingen met beperkte risico’s. Hiermee verwerven de werknemers de basiskennis en vaardigheden (gebruik van de verbanddoos, verwittigen van de geschikte hulpdiensten enz.). In grotere ondernemingen kunnen aangeduide personen de ervaren hulpverleners ook te hulp schieten.

Basiscursus bedrijfseerstehulp

Als werkgever bent u verplicht om hulpmiddelen te voorzien op maat van uw onderneming. Dankzij deze opleiding heeft u een of meerdere hulpverleners ter beschikking die beschikken over de nodige basiscompetenties om snel en efficiënt te reageren wanneer iemand onwel wordt of wanneer er een ongeval gebeurt. Na deze basisopleiding van drie dagen ontvangt u een EHBO-brevet.

Bijscholing bedrijfseerstehulp

Dankzij deze opleiding van minstens vier uur onderhouden de hulpverleners hun basiskennis en -vaardigheden die ze verwierven tijdens de basisopleiding en blijven ze op de hoogte van de evolutie, nieuwigheden (wetgeving, methoden ...) wat betreft eerste hulp, zoals de Codex voor welzijn op het werk dat eist. De deelnemers krijgen een bijscholingsattest.

Initiation aux gestes qui sauvent en milieu professionnel

In deze opleiding verwerven uw medewerkers de basiskennis en-vaardigheden om te beoordelen hoe ernstig bepaalde verwondingen zijn en om efficiënt en gepast eerste hulp te verlenen in afwachting van de gespecialiseerde hulpverleners. Medewerkers ontvangen een aanwezigheidsattest na de opleiding (vier uur of acht uur).

Initiatie in pediatrische hulpverlening

Dankzij deze opleiding (minimaal drie uur) beschikt uw organisatie over een of meerdere personen die een kind met een gezondheidsprobleem kunnen herkennen en eerste hulp kunnen verlenen en/of die een hartmassage kunnen doen. Een bijscholing om de twee jaar is aanbevolen om de kennis te onderhouden en op de hoogte te blijven van nieuwigheden wat betreft eerste hulp.

Automatische externe defibrillator: Hoe gebruiken?

Bent u geen hulpverlener maar wilt u graag basiskennis verwerven om te weten wat u moet doen bij een hartstilstand? Deze theoretische en praktische opleiding leert u de basis aan om te reageren bij zo’n gebeurtenis. U ontvangt een aanwezigheidsattest na de opleiding (vier uur). Een bijscholing om de twee à drie jaar is aanbevolen.

Risico’s analyseren bij industriële hulpverlening

Wilt u in overeenstemming zijn met de Codex over het welzijn op het werk betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden? Onze preventieadviseurs analyseren de risico’s die specifiek zijn voor uw onderneming door een advies en aanbevelingen te formuleren zoals bijvoorbeeld het aantal nodige hulpverleners of de inhoud van de verbanddoos.

Meer producten

Wettelijke referenties

Codex welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 5.- Eerste hulp