Publié le 12·04·2022

Terug aan het werk na ziekteverlof

Hoe omgaan met werkhervatting na een langdurige ziekte?

CESI helpt u bij het invoeren van een beleid bij werkhervatting met behulp van haar interne procedures.

Ik ben werkgever

Ik ben werkgever en ik wil graag begeleiding bij mijn werkhervattingsbeleid.
CESI helpt u via haar interne procedures bij het invoeren van een werkhervattingsbeleid.

Ik laat me begeleiden als werkgever

Ik ben werknemer

Ik ben werknemer en ik wil een werkhervattingsonderzoek aanvragen.
CESI biedt u de kans om een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting aan te vragen, een beroep te doen op een re-integratietraject en een beoordeling te vragen van de definitieve onmogelijkheid om het overeengekomen werk uit te voeren.

Een onderzoek aanvragen als werknemer

Een beleid bij werkhervatting ontwikkelen

Via haar entiteit EDPB en het departement Medische zaken in het bijzonder ondersteunt CESI haar aangeslotenen. Meer concreet gaat het om hun directies, hun HR-afdeling, de leden van het Comité voor de preventie en de bescherming op het werk en de werkgroepen die de onderneming heeft opgezet om de werkhervatting van hun zieke werknemers te faciliteren.

De doelstelling is enerzijds de werkgever te begeleiden bij de ontwikkeling van een beleid bij werkhervatting, van interne procedures bij werkhervatting en – voor de betrokken werknemers – het opstarten van een terug-naar-werktraject.

De werknemers moeten in dat verband op de hoogte gebracht worden van de rol die de arbeidsarts kan spelen en van het bestaan en het belang van een bezoek vóór de werkhervatting. Ze krijgen ook begeleiding om opnieuw aan het werk te gaan of om in een meer formeel re-integratietraject in te stappen.
De arbeidsarts kan de medewerking vragen van verscheidene disciplines bij CESI, zoals ergonomen en preventieadviseurs psychosociale aspecten.

Het terug-naar-werktraject: welke acties om de arbeidsongeschikte werknemer te heroriënteren of zijn werk aan te passen?

In december 2021 is een wet ingevoerd die het «terug-naar-werktraject» invoerde onder toezicht van de “terug-naar-werk-coördinator” bij het ziekenfonds. Deze nieuwe partij oriënteert de arbeidsongeschikte werknemer, met zijn akkoord, naar de preventieadviseur-arbeidsarts om een aanvraag te doen voor een bezoek vóór de werkhervatting of voor het opstarten van een re-integratietraject.

Zo kan de arbeidsarts met de werknemer en met de steun van zijn behandelende arts beoordelen welke gewennings- of oriëntatieacties geschikt zijn voor hem/haar.

Het is van belang dat de arbeidsarts, met zijn kennis over de arbeidsomgeving, de werkpost en de functie van de werknemer, kan overleggen met een arts die de gezondheidstoestand van de werknemer goed kent om in samenspraak de gepaste beslissingen te nemen.

Bezoek vóór de werkhervatting

Alle werknemers kunnen aanspraak maken op een bezoek vóór de werkhervatting bij arbeidsongeschiktheid.

Bij dit bezoek kan de arbeidsarts, op basis de gezondheidstoestand van de werknemer en de kennis over zijn werkpost, een voorstel doen aan de werkgever over de aanpassing van de werkpost of de arbeidsvoorwaarden. Zo kunnen de knelpunten van deze werkpost beperkt worden, kan de werkgever deze richtlijnen implementeren en kan de werknemer onmiddellijk het werk hervatten op een aangepaste werkpost.

Onderzoek bij werkhervatting

Verplicht na een afwezigheid van minstens vier opeenvolgende weken, omwille van een ziekte, een aandoening of een ongeval, of na een arbeidsongeschiktheid van kortere duur, op vraag van de werknemer of wanneer de preventieadviseur-arbeidsarts dit nodig acht omwille van de aard van de ziekte, de aandoening of het ongeval.

Via het onderzoek vóór werkhervatting kan de preventieadviseur-arbeidsarts controleren of de werknemer bekwaam is om aan zijn arbeidspost te functioneren of zijn vroegere functie te vervullen. Bij ongeschiktheid, volledig of gedeeltelijk, formuleert hij zijn advies en aanbevelingen om de werkpost aan te passen of de werknemer over te plaatsen naar een andere post.

Re-integratietraject

Sinds 2016 is dit re-integratietraject, opgestart op vraag van de werknemer, zijn werkgever of de adviserende arts, bedoeld om de re-integratie of werkhervatting te stimuleren van de arbeidsongeschikte werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet meer kan uitvoeren. Dit is niet van toepassing op beroepsziekten of arbeidsongevallen.
De arbeidsarts beoordeelt tijdens een onderzoek met het oog op werkhervatting het vermogen van de werknemer om het overeengekomen werk te hervatten en kan een advies uitbrengen om de werkhervatting tijdelijk uit te stellen, een advies voor werkhervatting mits tijdelijke aanpassing van de werkpost, een advies voor definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk of elk ander werk binnen het bedrijf.
Na afloop van het onderzoek uitgevoerd door de arbeidsarts in het kader van dit traject en rekening houdend met het door hem/haar doorgegeven advies, moet de werkgever binnen de termijn bepaald in het arbeidswetboek melden of hij in staat is de werknemer te re-integreren via een re-integratieplan of, als dit niet kan, de redenen aanvoeren waarom niet.

Het re-integratietraject is niet van toepassing op beroepsziektes of arbeidsongevallen. De beëindiging van de overeenkomst wegens medische overmacht maakt het voorwerp uit van een apart proces.

Het re‑integratietraject

En als de werkhervatting onmogelijk is om medische redenen?

Sinds 28 november 2022 leidt arbeidsongeschiktheid om medische redenen naar een specifieke procedure die verbonden is met de beëindiging van de overeenkomst wegens medische overmacht, los van het re-integratietraject.

Als het onmogelijk is om het werk te hervatten omwille van medische redenen, kan de werknemer, op zijn vraag of op vraag van de werkgever, een procedure opstarten voor beëindiging van de overeenkomst wegens medische overmacht.
De arbeidsarts gaat onderzoeken of het niet mogelijk is om het werk te hervatten en, op vraag van de werknemer, kan hij de optie bekijken om het werk aan te passen of om ander werk aan te bieden.

In onze infofiche vindt u de voorwaarden om deze procedure aan te vatten en de beëindiging van de overeenkomst te bevestigen. U vindt er de stappen van het parcours voor elke betrokken partij.

Meer hulpmiddelen

Mijn werkhervatting? Ik werk eraan!

Medische onderzoeken tijdens een tijdelijke werkonderbreking

Raadpleeg onze brochure met de onderzoeken die uw werknemers kunnen aanvragen in het kader van de werkhervatting.

Neem contact met ons op om een gedrukte versie voor uw organisatie te ontvangen.

Download onze brochure