Publié le 25·04·2022

Hoogtewerk

Met 45% van de ernstige arbeidsongevallen zijn valpartijen bij hoogtewerk de belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen in België. Ladders of trappen zijn dan weer goed voor 14% van deze ongevallen.

In de bouwsector evolueren die cijfers naar zowat één ongeval op drie.

Welke maatregelen nemen om valrisico’s te vermijden?

Werkgevers moeten materiële en organisatorische maatregelen nemen zodat hoogtewerken in de gepaste veiligheids- en ergonomische omstandigheden kunnen uitgevoerd worden. Dit dient te gebeuren vanuit een oppervlak dat ontworpen, geïnstalleerd en uitgerust is om de veiligheid van de werknemers te garanderen en de kans biedt om zonder gevaar te bewegen.

  • De afmetingen, eigenschappen en kenmerken van uitrustingen voor hoogtewerk zijn aangepast aan de aard van het uit te voeren werk en aan de na te komen vereisten.
    Zo is een ladder een toegangsmiddel om een hoogteverschil te compenseren maar is die niet bestemd om werken uit te voeren.
  • Dit materiaal moet ook regelmatig gecontroleerd worden.
  • De werkgever kiest het meest aangewezen toegangsmiddel in functie van de bewegingsfrequentie, de te bereiken hoogte en de duur van het gebruik. Dit toegangsmiddel dient te zorgen voor een snelle en veilige evacuatie bij direct gevaar.
  • De werkgever voorziet bescherminrichtingen om valpartijen te vermijden. Er dient steeds prioriteit gegeven te worden aan collectieve beschermingsmiddelen boven persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Ten slotte dient de werkgever zijn personeel dat aan hoogtewerk gaat doen op te leiden, zodat het de vereiste kennis en vaardigheden aanleert voor de uitvoering van het werk.