Publié le 25·04·2022

Preventie van chemische risico’s

Een chemisch product kan, afhankelijk van zijn intrinsieke eigenschappen, min of meer ernstige gevolgen hebben op de gezondheid bij blootstelling. Het kan ook aan de oorsprong liggen van brand en explosies van wisselende omvang en ernst.

1 werknemer op 3 wordt blootgesteld aan chemische agentia

Wij zijn permanent omringd door chemische agentia en die kunnen van natuurlijke of kunstmatige oorsprong zijn, gebruikt of uitgestoten, en aanwezig in de vorm van vloeistof, vaste substantie, stof, aerosol, nevel, gas en damp.

Beroepsmatige blootstelling gebeurt via inademing, huid- of oogcontact, inslikken of contact met bloed bij verwonding of een prik. 

Het statistisch verslag 2019 van FEDRIS (Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s – België) geeft aan dat gevaarlijke chemische agentia een rol spelen in zowat:

  • 6% van de aangiftes van beroepsziekten;
  • 4% van de arbeidsongevallen met of zonder tijdelijke ongeschiktheid;
  • 1% van de arbeidsongevallen met permanente ongeschiktheid of met dodelijke afloop.

Het laatste rapport van SUMER (Surveillance médicale des expositions des salariés aux risques professionnels – Frankrijk) van 2017 geeft aan dat bijna 1/3e van de werknemers in de privésector is blootgesteld aan minstens 1 chemische agens per jaar en dat zowat 1 werknemer op 10 is blootgesteld aan minstens één CMR-product (kankerverwekkend, mutageen, reprotoxisch).

Om die risico’s te voorkomen is een globale aanpak binnen de onderneming onmisbaar in samenwerking met de arbeidsarts, de preventieadviseur arbeidshygiëne en eventueel externe deskundigen zoals laboratoria en toxicologen. Die aanpak kan volgende elementen bevatten:

  • Opsporing van gevaarlijke chemische producten, mengsels of procedés en bepalen van de effecten ervan, onder meer door de informatie in de veiligheidsfiches te raadplegen of door onderzoek te doen;
  • Analyse van de specifieke risico’s van chemische agentia en voorstel tot verbetering van de arbeidsvoorwaarden;
  • Opleiding van werknemers ter plaatse en aangepast aan de sector;
  • Biometrologie en metingen van de luchtkwaliteit om de professionele blootstelling te bestuderen.

Chemische risicoanalyse

Meer producten

Chemische risico’s onder de loep

Wettelijke referenties

Codex welzijn op het werk – BOEK VI: Chemische agentia, kankerverwekkend, mutageen en reprotoxisch.

RICHTLIJN (EU) 2019/130 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 16 januari 2019 tot wijziging van Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk