Publié le 05·02·2024

Tournée Minérale: hoe risicovol alcoholverbruik voorkomen bij uw collega’s?

Temps de lecture 2 min.

Op 1 februari is de 8e editie van Tournée Minérale begonnen. Op het programma staat een uitdaging gelanceerd door Univers Santé: de hele maand geen druppel alcohol drinken. Ontdek de weldaden van die 29 dagen soberheid voor jezelf als individu maar ook voor de preventie van verslavingen op het werk.

Thuiskomen na een lange werkdag, een glaasje inschenken. Na het sporten je overwinning vieren en lekker pintelieren. Tijdens het weekend op restaurant. Alcohol maakt deel uit van ons dagelijks leven, onze routine. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drinken 8 Belgen op 10 sporadisch of regelmatig alcohol. Maar vaak en soms overmatig drinken is schadelijk voor de gezondheid. Naast de onaangename gevolgen op korte termijn (kater, misselijkheid, vermoeidheid) zijn de effecten op lange termijn verontrustender: verslaving, leverziekten, kanker…

Tournée Minérale: de voordelen

In 2017 heeft de Stichting tegen Kanker de eerste Tournée Minérale afgetrapt om de Belgen te stimuleren een maand lang geen alcohol te drinken. De eerste editie was een succes (120.000 deelnemers) en jaar na jaar slaagde het concept erin steeds meer mensen te overtuigen: om en bij de 1,5 miljoen Belgen hebben hun deelname gemeld. Daarvan heeft 80% verklaard een van de volgende positieve gevolgen gevoeld te hebben na hun maand geheelonthouding:

  • Meer energie
  • Betere concentratie
  • Beter slapen
  • Licht gewichtsverlies

Een maand de tijd nemen om na te denken over het eigen alcoholgebruik, dat is de echte meerwaarde van Tournée Minérale: bewustwording boven op fysieke gezondheid. Uit een studie gebaseerd op Tournée Minérale van vorig jaar blijkt dat 38% van de deelnemers minder is blijven drinken na 28 februari.

Aanbevelingen omtrent alcoholverbruik

De WHO stelt ankerpunten voor om het eigen alcoholverbruik te situeren op het vlak van risico voor de gezondheid. Om dat goed te kunnen inschatten moet je begrijpen wat een eenheid alcohol vertegenwoordigt: een standaard glas met ongeveer 10g alcohol. Dat is de hoeveelheid in een glas wijn of een glas champagne (12°) van 10cl, een glas bier (5°) van 25cl, 3cl whisky (40°), enz. De aanbevelingen van het WHO voor een verbruik met zo weinig mogelijk risico zijn:

  • Niet meer dan gemiddeld 2 eenheden per dagen, en 10 eenheden per week.
  • Twee dagen per week zonder verbruik van alcoholhoudende drank.
  • Bij sporadisch verbruik, zich beperken tot 4 eenheden alcohol in één keer.

Alcohol: verslaving op het werk voorkomen

Lijkt uw collega problematisch alcoholverbruik te vertonen? Bent u werkgever/werkgeefster en tracht u uw medewerkers te sensibiliseren voor risicoverbruik? De Groep CESI biedt u een waaier aan diensten rond preventie en begeleiding van verslavingen op het werk.