Publié le 15·02·2024

Pesterijen: hoe onrechtmatig gedrag op het werk voorkomen?

Autheur Auteur·e Lila Maas, verantwoordelijke psychosociale unit , psychologe en preventieadviseur psychosociale aspecten

Temps de lecture 2 min.

Wat zegt de Belgische wetgeving over pesten op het werk? Wat zijn de verplichtingen van de werkgever? Ontdek alle preventiemaatregelen en de rol van de preventieadviseurs psychosociale aspecten met Lila Maas, verantwoordelijke psychosociale unit, psychologe en preventieadviseur psychosociale aspecten.

Pesten op het werk wordt in de Codex Welzijn op het Werk gedefinieerd als meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige gedragingen, buiten of binnen de organisatie, die plaats hebben gedurende een bepaalde tijd. De duur is echter niet gedefinieerd in de wet. De pesterijen kunnen zich manifesteren in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of eenzijdige geschriften en gebaseerd zijn op discriminerende criteria zoals geslacht, leeftijd, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, afkomst, huidskleur, seksuele geaardheid…

Wat kan het slachtoffer van pesterijen doen? 

U bent slachtoffer van pesterijen op het werk? De beste reflex is om er zo snel mogelijk over te praten. Het slachtoffer kan terecht bij zijn hiërarchische lijn, bij human resources, bij personeelsvertegenwoordigers of bij zijn vertrouwenspersoon of zijn preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPS) om een verzoek tot informele interventie in te dienen.

De vertrouwenspersoon of de PAPS kan hem/haar ook begeleiden tijdens een interventie bij derden of een verzoening tussen de mensen die een meningsverschil hebben.

De persoon die het slachtoffer is van pesterijen kan ook een verzoek doen tot formele psychosociale interventie bij zijn/haar PAPS. In dat geval gaat de preventieadviseur psychosociale aspecten de situatie op een onpartijdige en objectieve manier analyseren en een advies uitbrengen en raadgevingen doen aan de werkgever. Die moet dan de gepaste collectieve en individuele maatregelen nemen na analyse van de specifieke situatie en nadat de PAPS preventiemaatregelen heeft aanbevolen.

Pesterijen voorkomen

Tijdens de analyse van de psychosociale risico’s, die algemeen (bedrijf als geheel) of specifiek (een situatie, een dienst) kan zijn, zal de PAPS die factoren aangeven die psychosociale risico’s met zich meebrengen.

Er bestaat ook een register van feiten gepleegd door derden waarin werknemers feiten rond geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag veroorzaakt door mensen buiten het bedrijf kunnen melden.

Ten slotte is het ook aangewezen dat managers en het voltallige personeel worden opgeleid en gesensibiliseerd rond stress, pesten, burn-out, omgaan met conflicten en emoties, enz.

Pesten op het werk: ons dienstenaanbod

Wilt u meer informatie over pesten op het werk en de middelen om dit te voorkomen?

MEER WETEN